Zo gebruikt Embodied Coaching de wijsheid van het lichaam bij stress en trauma

Embodied Coaching is een bijzondere vorm van coaching waarbij de nadruk ligt op samenwerking tussen lichaam, emoties en geest (cognitie). In plaats van vooral mentale processen te analyseren, betrekt het ook lichaamssensaties, onbewuste en bewuste gebaren, associaties en emoties bij het oplossen van problemen, bij het doorbreken van patronen, en bij stress- en traumaklachten.

Wat is het?

Mijn naam is Betty van Wijngaarden en ik ben opgeleid in Transactionele Analyse (TA) en in Embodied Coaching. Graag vertel ik meer over Embodied Coaching, zodat je als lezer weet wat je wél (en niet) kunt verwachten wanneer je voor Embodied Coaching mocht kiezen.

Inzichten uit recent wetenschappelijke onderzoek

Embodied Coaching combineert Transactionele Analyse (TA), recente inzichten uit de Toegepaste Neurowetenschappen en Emotioneel Lichaamswerk om diepgaande veranderingen te bereiken. De Vlaamse psychotherapeut en TA-professional Linda Hoeben heeft het ontwikkeld om cliënten te helpen waar traditionele methoden tekortschieten. Embodied Coaching is mede gebaseerd op Somatic Experiencing, wat is ontwikkeld door de Amerikaans psycholoog Peter Levine. Ook speelt het werken met veerkracht van cliënten een belangrijke rol. Door lichaam en geest samen te laten werken, kan Embodied Coaching een diepere laag van genezing en groei bereiken.

Script en Protocol

Embodied Coaching maakt gebruik van de theorie van het Script en het Protocol uit de Transactionele Analyse. Script verwijst naar de onbewuste besluiten die we als kind hebben genomen op basis van onze interacties met ouders/opvoeders. Deze besluiten vormen de basis van onze overlevingsmechanismen, bijvoorbeeld ´Doe je best´, ´Doe een genoegen´, ´Maak haast´, ´Groei niet op´ of ´Wees niet belangrijk´. Het Protocol is de lichamelijke imprint van dit Script, gevormd in de eerste maanden van ons leven. Als baby ervaren we fysiek of ouders/opvoeders ons ontspannen en rustig vasthouden, geruststellen en verzorgen, of dat ze ons vasthouden met handen die stijf staan van de stress. De ´herinnering´ aan hoe we ons hierbij als baby (en later als opgroeiend kind) voelden, slaan we op in ons lichaam; dit is het Protocol. Hierdoor raakt ons lichaam geconditioneerd om op bepaalde manieren te reageren op specifieke triggers.

De wijsheid van het lichaam

Wat kunnen we hier nu mee? Embodied Coaching richt zich op de signalen van het lichaam om inzicht te krijgen in stress en trauma. Ons lichaam draagt veel informatie en ´herinneringen´ in zich. Door aandacht te besteden aan fysieke reacties, gebaren, en lichaamssensaties, kunnen we´sleutels´ of ´ingangen´ in handen krijgen die ons helpen om vastgeroeste patronen te doorbreken. Een Embodied Coachingsessie gaat verder dan alleen praten over gedachten en emoties. De coach observeert ook de fysieke reacties van de cliënt. En vraagt bijvoorbeeld om bewust te vertragen en te beschrijven wat er in het lichaam gebeurt op het moment dat deze stress ervaart. Deze aandacht voor lichamelijke sensaties helpt de cliënt om een diepere verbinding te maken tussen lichaam en geest. Onbewuste en bewuste lichaamsbewegingen (bijv. op verzoek van de coach) activeren verschillende hersenlagen, wat bijdraagt aan een geïntegreerde leerervaring. Door te reflecteren op hoe bepaalde bewegingen of houdingen aanvoelen, kan een cliënt inzicht krijgen in diepere emotionele en mentale patronen. Dit proces helpt niet alleen om fysieke spanningen te verminderen, maar bevordert ook emotionele en mentale helderheid.

Rust reguleren

Een belangrijk aspect van Embodied Coaching is de manier waarop de coach zijn eigen rust en aanwezigheid reguleert en gebruikt om de cliënt te helpen. Stress werkt namelijk ´besmettelijk´ op het zenuwstelsel van andere aanwezigen, maar ontspanning ook! Doordat de coach bewust de eigen ontspanning reguleert (door zich te aarden/gronden, en bewust adem te halen), creëert deze een veilige ruimte waarin de cliënt zich ook fysiek en emotioneel kan ontspannen. Dit helpt bij het doorbreken van oude patronen. En deze rust neemt de client ook weer mee het dagelijks leven in.

 

FOTO: Erik Kottier (c)

You may also like