• over betty

    Coach voor creatieve denkers

    die van aanpakken houden

  • over betty

    'Luisteren' naar je lijf

    want het lichaam liegt nooit

  • over betty

    Effectiever communiceren

    waardoor jij de ander beter begrijpt - en vice versa

  • over betty

    Van stress of burn-out

    naar levensvreugde

Over Betty van Wijngaarden

 

Hebben wij een klik met elkaar? Dat ontdekt je wellicht door dit stuk over mij te lezen. Want coaching is mensenwerk. En het helpt als je toch minimaal het idee hebt: `Met die Van Wijngaarden zie ik het wel zitten om hierover te praten.` Op deze pagina vertel ik vooral over Betty-Professioneel. Maar er sijpelt natuurlijk ook wel iets door van Betty-Privé. Zo kun je hier te weten komen dat ik de jongste ben van vijf kinderen. Dat ik met veel plezier als goede amateur opera heb gezongen. En dat ik recent mijn grijze haren (en natuurlijk mijn senior status ;-)) heb omarmt en ben gestopt met mijn haren verven. Sinds ruim een jaar woon ik in oost-Groningen omdat we meer buiten wilden wonen. Met een tuin van 1800 vierkante meter is dat goed gelukt. Van oorsprong kom ik uit de Zaanstreek, ook heb ik tien jaar in Alkmaar gewoond. En ik leef samen met mijn partner, onze 2 Duitse doggen, 2 rode katten en een cavia.

Waarom voelt het ene gesprek als een warm bad, terwijl een ander gesprek voelt alsof je kritisch wordt ontleed?

 

Communicatie is wel mijn ding, zeg maar. En ook de verbindende factor in mijn werkende leven. Inmiddels werk ik zo’n 27 jaar als zelfstandig professional. Ooit begonnen als journalist gezondheidszorg, doorgegroeid tot bladenmaker, uitgever en (naast het coachen ook nog steeds) communicatieadviseur. Tijdens de vele interviews die ik heb gedaan, merkte ik soms grote verschillen in hoe een gesprek verliep. Boeiend toch, communicatie. Want hoe komt het dat het gesprek met de een voelt als een warm bad, terwijl het gesprek met een ander kan voelen alsof je kritisch wordt ontleed?

 

Met mijn eerste coachingsopleiding startte ik zo´n 10 jaar geleden. Een mooie verdiepingslaag op de geschreven communicatie en het interviewen. Mensen zeggen soms ja, maar bedoelen dan overduidelijk nee. Of zeggen dat ze met je willen samenwerken, maar aan de onderstroom voel je dat ze dat niet willen of niet kunnen. Vervolgens heb ik een driejarige opleiding in transactionele analyse (TA) bij de TA academie in Zeist gevolgd. Dat was ´jackpot´! Het gaf me zo veel inzicht in effectieve en ineffectieve manieren van communiceren met een ander persoon, maar ook in groepen. En welke rol ik daar zelf in speel. Het was een traject met veel reflectiemomenten, theorie verwerken en praktijkervaring opdoen met coaching.

 

Wat is dan transactionele analyse (TA), hoor ik je denken. TA is, simpel gezegd, een theorie over persoonlijkheid, communicatie en verandering. De pijlers onder het denken en doen vanuit een TA perspectief zijn geloof in de zelfverantwoordelijkheid en het zelfsturend vermogen (autonomie) van mensen. TA biedt een praktische, heldere theorie die door iedereen makkelijk te begrijpen is. Het is een model dat de complexiteit en diepgang van jezelf, je relaties en groepen en organisaties waarin je leeft en werkt hanteerbaar maakt*. Misschien heb je wel eens gehoord van de Dramadriehoek? Of van de egoposities Ouder, Volwassene, Kind? Dit komt onder andere uit de TA. Als het je boeit, kijk gerust eens bij de blogs die ik hier eerder over schreef.

 

Luisteren naar de ‘taal’ van het lichaam. Want het lichaam liegt nooit

 

Momenteel volg ik de opleiding tot Embodied coach (bijna afgerond!). Embodied coaching is ontwikkeld door de Belgische TA-professional en psychotherapeut Linda Hoeben. Om mensen met stress- en burn-out-klachten effectief van hun klachten af te helpen, heeft zij TA met Toegepaste Neurowetenschappen (o.a. onderzoeken van Bessel van der Kolk) en Emotioneel Lichaamswerk gecombineerd. Je zou het ook ´luisteren naar de taal van het lichaam´ kunnen noemen. In ieders lichaam zitten patronen opgeslagen die ons denken, voelen en handelen bepalen. Embodied coaching kan mensen helpen om de patronen die in hun lichaam zitten opgeslagen te begrijpen en te veranderen. Zo werk je op een dieper niveau aan je hobbels, problemen, of stress- en burn-out-klachten. Een voorbeeld? Je weet bijvoorbeeld dat je een ‘pleaser’ bent en te hard werkt. Dankzij coachingsgesprekken begrijp je inmiddels hoe dat is ontstaan tijdens je jeugd met een moeder die ziek was en veel ondersteuning van jou nodig had. Je oefent in het veranderen van je gedrag (minder hard werken, nee leren zeggen). Maar iedere keer als je dat doet, voel je je tóch schuldig, te herkennen aan een knoop in je maag. Embodied coaching schenkt aandacht aan je lijfelijke ervaringen om (ook) de fysieke stress uiteindelijk zo goed mogelijk te helpen oplossen.


Wat ben ik voor een coach?
Mijn klanten omschrijven mij als een prettig persoon die de essentiële zaken eruit weet te lichten. Iemand met wie het makkelijk is om mee te praten, een goede luisteraar, iemand met een milde blik, en met gevoel voor humor. Als je na het lezen van deze pagina nog steeds denkt dat er een goede klik tussen ons kan zijn, mail of Whatsapp me dan om een vrijblijvende belafspraak (max. 20 min.) te maken. We kunnen dan bespreken wat jouw vraag is, en of ik denk dat ik daarbij kan helpen.

 

Wil je voorbeelden zien van vragen van mijn klanten? Kijk dan op de pagina ‘Herken je dit ook?’

 

Hopelijk hoor ik van je!

 

* Deze definitie is overgenomen van de TA academie.

 


Ik help je graag

Voel je vrij om contact met me op te nemen. Mail of WhatsApp me om een vrijblijvende belafspraak (max. 20 min.) in te plannen via 0626 – 28 28 45, of via ikzieje@bettyvanwijngaarden.nl (op mail en WhatsApp kan ik het snelste reageren). Dan kunnen we jouw vraag bespreken, en of ik denk dat ik de juiste persoon ben om je daarbij te helpen.

 

Betty vertelt:

“Ik werk graag met transactionele analyse (TA). Dit gaat om communicatie en gedrag (interactie) tussen 2 of meer mensen. Hierbij hopen we onbewust dat een bepaalde manier van communiceren ons ook een bepaald resultaat oplevert. Dat we aardig worden gevonden, of slim, of dat we ´erbij´ horen. Vandaar dat de TA spreekt over ‘tránsactie’ (transactionele analyse) in plaats van interactie. De reacties van ouders en andere opvoeders hebben ons geleerd welke manieren van communiceren ons geven wat we vanuit onze jeugd ´gewend´ zijn. Ook als dat resultaat niet zo leuk was. Zo ontwikkelen we min of meer automatische reacties, Script genaamd. Een voorbeeld? Een gesprek met je collega verloopt vervelend. En jij denkt: ‘He jakkes, nu ging het alwéér zo, terwijl ik dat helemaal niet wilde.’ TA kan je helpen doorgronden wat jij daar (onbewust) in doet en welke reactie dat bij de ander oproept. Wat is de spreekwoordelijke rode lap waar de ander (of jij) als een stier op reageert? Als je dit doorhebt, kun je een volgende keer bewust kiezen voor een andere manier van reageren.”