Over Betty van Wijngaarden

Hebben wij een klik met elkaar? Dat ontdekt je wellicht door dit stuk over mij te lezen. Want coaching is mensenwerk. En het helpt als je toch minimaal het idee hebt: `Met die Van Wijngaarden zie ik het wel zitten om hierover te praten.` Ik ben moeder en stiefmoeder van drie fijne, volwassen kinderen. Met mijn man woon ik sinds 2023 in Onstwedde, oost-Groningen, omdat we meer buiten wilden woonden. Met een tuin van 1800 m2 is dat goed gelukt. Daarvoor hebben we 10 jaar in Alkmaar gewoond. Ik heb als goede amateur opera gezongen en houd van heel veel verschillende soorten muziek. Als kind ben ik deels opgegroeid in ons gezin met vijf kinderen in de Zaanstreek. Als nakomertje voelde ik me er niet helemaal bij horen. Ook in het pleeggezin waar ik later heb gewoond voelde ik me er maar half bij horen; een thema waar ik mezelf doorheen heb gewerkt.

Waarom voelt het ene gesprek als een warm bad, terwijl een ander gesprek voelt alsof je kritisch wordt ontleed?


Communicatie is een verbindende factor in mijn werkende leven. Inmiddels werk ik zo’n 27 jaar als zelfstandig professional. Ooit begonnen als journalist gezondheidszorg, doorgegroeid tot bladenmaker en (naast het coachen ook nog steeds) communicatieadviseur. Tijdens de vele interviews die ik heb gedaan, merkte ik soms grote verschillen in hoe een gesprek verliep. Boeiend toch, communicatie. Want hoe komt het dat het gesprek met de een voelt als een warm bad, terwijl het gesprek met een ander kan voelen alsof je kritisch wordt ontleed? Opdrachtgevers voor wie ik heb gewerkt zijn onder meer Amsterdam UMC, Bohn Stafleu Van Loghum, Reed Business, Instituut Verantwoord Medicijngebruik, KNMP en de Landelijke Huisartsen Vereniging. Ik heb als coach en mentor werknemers en zelfstandig professionals begeleid bij het professionaliseren van hun werkende leven. Ook heb ik workshops gegeven in zakelijk netwerken, doelgericht schrijven, en professionele zichtbaarheid. Inmiddels richt ik me vooral op coaching bij persoonlijke en professionele groei, en op coaching bij stress gerelateerde klachten.

Transactionele Analyse

Mijn eerste coachingsopleiding volgde ik in 2014. Een mooie verdieping op mijn uitgebreide interview-ervaringen. Mensen zeggen soms ja, maar bedoelen dan overduidelijk nee. Of zeggen dat ze met je willen samenwerken, maar aan de onderstroom voel je dat ze dat niet willen of niet kunnen. Vervolgens heb ik een driejarige opleiding in Transactionele Analyse (TA) bij de TA academie in Zeist gevolgd. Dat was ´jackpot´! Het gaf me veel inzicht in effectieve en ineffectieve manieren van communiceren met anderen. En in welke rol ik daar zelf in speel. Het was een traject met veel reflectiemomenten, theorie verwerken en praktijkervaring opdoen met coaching.

Wat houdt Transactionele Analyse (TA) in? Het is een theorie over persoonlijkheid, communicatie en verandering. De pijlers onder het denken en doen vanuit een TA perspectief zijn geloof in de zelfverantwoordelijkheid en het zelfsturend vermogen (autonomie) van mensen. TA biedt een praktische, heldere theorie die door iedereen makkelijk te begrijpen is. Het maakt de complexiteit en diepgang van jezelf, je relaties en groepen en organisaties waarin je leeft en werkt hanteerbaar. Misschien heb je wel eens gehoord van de Dramadriehoek? Of van de egoposities Ouder, Volwassene, Kind? Dit komt onder meer uit de TA. Als het je boeit, kijk gerust eens bij de blogs die ik hier eerder over schreef.

Luisteren naar de ‘taal’ van het lichaam. Want het lichaam liegt nooit

 

Embodied Coaching

Vervolgens heb ik de opleiding Embodied Coaching gevolgd. Embodied Coaching is ontwikkeld door de Belgische TA-professional en psychotherapeut Linda Hoeben. Om mensen met stress- en burn-out-klachten effectief van hun klachten af te helpen, heeft zij TA met Toegepaste Neurowetenschappen (o.a. onderzoeken van Bessel van der Kolk) en Emotioneel Lichaamswerk gecombineerd. Je zou het ook ´luisteren naar de taal van het lichaam´ kunnen noemen. In ieders lichaam zitten patronen opgeslagen die ons denken, voelen en handelen bepalen. Embodied Coaching kan mensen helpen om de patronen die in hun lichaam zitten opgeslagen te begrijpen en te veranderen. Zo werk je op een dieper niveau aan je hobbels, blokkades, problemen, of stress- en burn-out-klachten. Een voorbeeld? Je weet bijvoorbeeld dat je een ‘pleaser’ bent en te hard werkt. Dankzij coachingsgesprekken begrijp je inmiddels hoe dat is ontstaan tijdens je jeugd met een moeder die ziek was en veel ondersteuning van jou nodig had. Je oefent in het veranderen van je gedrag (minder hard werken, nee leren zeggen). Maar iedere keer als je dat doet, voel je je tóch schuldig, te herkennen aan een knoop in je maag. Embodied coaching schenkt aandacht aan je lijfelijke ervaringen om (ook) de fysieke stress uiteindelijk zo goed mogelijk te helpen oplossen.

 

Ik ben lid van de NVTA (Nederlandse Vereniging Transactionele Analyse). Verder volg ik supervisie bij Linda Hoeben, en kom ik regelmatig samen met een vaste groep collega-coaches voor intervisie.


Wat ben ik voor een coach?

Mijn klanten omschrijven mij als een prettig persoon die de essentiële zaken eruit weet te lichten. Iemand met wie het makkelijk is om mee te praten, een goede luisteraar, iemand met een milde blik, en met gevoel voor humor.


Hopelijk hoor ik van je!

 


Vragen?

Mail of WhatsApp me om een vrijblijvende belafspraak (max. 20 min.) te maken (0626 – 28 28 45, betty@bettyvanwijngaarden.nl). Op mail en WhatsApp kan ik het snelste reageren.