Pixabay

Waarom zou ik als zzp’er méér gaan netwerken?

Dankzij netwerken kan je nieuwe opdrachten of beter betalende klanten vinden. Of juist díe opdrachten binnen hengelen die je het állerliefste doet. Toch vinden veel zzp’ers het best spannend om via netwerken ‘zichtbaar’ te zijn. Daarom deel ik graag een paar vleugjes inspiratie met je, die – volgens deelnemers aan mijn netwerk-workshops voor zzp’ers – kunnen helpen. Hopelijk inspireren ze je om ook zelf actief te gaan netwerken. Want ‘oefening baart kunst’.

Iedereen kan netwerken

Ja echt, jij ook! Want iedereen die vrienden kan maken, kan ook netwerken – zowel live als online. En daarvoor hoef je echt geen grote groepen met vrienden te hebben. En je vrienden hoeven ook geen extraverte types te zijn – net zomin als jij. Bescheiden mensen hebben namelijk ook vrienden. En verlegen mensen zijn eveneens in staat om vriendschappen te sluiten.

Het woord ‘netwerken’ wekt bij sommige mensen de indruk dat het een vaardigheid is die je eerst moet leren. En dat het heel moeilijk is, vooral als je een wat rustiger type bent. Er zijn wel de nodige tips en tricks voor netwerken, maar verder lijkt het verrassend veel op vriendschappen sluiten én onderhouden (dat vergeten we misschien wel eens: het gaat bij netwerken om langdúrige relaties opbouwen, niet om one-night-stands). Ik noem het dan ook vaak ‘zakelijk vrienden worden’. Dat klinkt haalbaarder, en sowieso een stuk gezelliger.

 

‘Iedereen – ook een bescheiden, verlegen of niet ’verkoperig’ persoon – kan netwerken’

Laat je eerst kennen

Bij netwerken gaat het erom dat je andere mensen eerst leert kennen – en zij jou. Want als je elkaar enigszins leert kennen, en een klik hebt, ontstaat de basis voor de gunfactor. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar je kent het vast wel uit je privéleven: de mensen die je graag mag – zowel vrienden als kennissen – wil je veel sneller en liever een handje helpen, tips geven of met ze meedenken, dan de mensen die jou niet zo liggen of die je zelfs onaardig vindt.

Andersom werkt dat ook zo: als mensen jou enigszins leren kennen en je mogen, gunnen ze het je dat het goed met je gaat. En dan willen ze ook met je meedenken, als je daarom vraagt.

Dus, heb je raakvlakken met elkaar? Is er een klik? Begrijp je elkaars gevoel voor humor? Zijn jullie allebei gek op honden? Praat de ander heel veel en luister jij juist reusachtig goed? Of hebben jullie allebei pubers die jullie soms gillend gek maken? Zulk soort dingen. Als jij in staat bent jezelf ‘te laten kennen’ en ook over normale-mensen-dingen te praten (of daarnaar te luisteren), dan weet ik het zeker: dan kan jij netwerken.

 

‘Van een netwerk dat je goed onderhoudt, kan je jarenlang plezier hebben’

Meteen ‘verkopen’? Liever niet

Ben je weleens in de winkelstraat staande gehouden door een verkoper? Dacht je toen: “Ja, daar heb ik nu écht zin in”? Waarschijnlijk niet. Grote kans dat je je ongemakkelijk voelde (je kent die ander helemaal niet) en zo snel mogelijk van hem of haar probeerde af te komen.

Zo gaat dat vaak ook als jij tijdens het netwerken meteen jouw product of dienst aan de man probeert te brengen, of opdrachten probeert binnen te halen. Grote kans dat de ander zich ongemakkelijk voelt en zo snel mogelijk van je af probeert te komen. En als hij dat product een maand later wél nodig heeft, bestaat de kans dat hij een ander belt omdat die niet zo opdringerig overkwam.

Laat mensen je eerst als persoon leren kennen. Vervolgens kunnen ze best zelf bedenken of – en zo ja: wanneer – ze jouw product of dienst nodig hebben.

 

‘Netwerken klinkt heel zakelijk, maar het lijkt eigenlijk veel meer op vrienden maken’

‘To have a friend, become a friend’

Of zoals mijn moeder altijd zei: “Wie goed doet, goed ontmoet.” Netwerken staat of valt met wederkerigheid. Iets voor een ander over hebben, is ‘de smeerolie’ in het netwerk. Ben jij alleen maar bezig voor jouw eigen toko, of ben jij ook bereid om iets voor een ander te doen? Onbaatzuchtig? En zelfs als je van die ander niets concreets terugkrijgt, afgezien van eeuwige dankbaarheid?

De een ziet netwerken als karma opbouwen, de ander als ‘paying it forward’. Ik zie het als een bron: je kunt er naar hartenlust uit putten (tips, adviezen, doorverwijzingen vragen aan de mensen uit je netwerk), maar als iedereen er alleen maar iets uithaalt, raakt de bron leeg. Netwerken werkt dus alleen als jij ook weer iets teruggeeft aan de bron.

Trouwens, ook daardoor ‘laat je je kennen’. Iemand die wat over heeft voor een ander, wordt als een fijnere ‘vriend’ ervaren dan iemand die alleen voor zichzelf bezig is. Het is dus ook nog eens goed voor je gunfactor.

En niet te vergeten: het maakt de wereld er een stuk prettiger op!

You may also like