Deining veroorzaken met een persoonlijk statement? Ja graag!

Sommige mensen zeggen dat een persoonlijk statement slechts een steentje in een vijver is, dus zinloos. Ik kijk daar iets anders tegenaan. Want grote veranderingen zijn uiteindelijk vaak het gevolg van kleine bottum-up initiatieven.

Ik zeg dit naar aanleiding van berichtgeving in de media over de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (zie onderstaand bericht) die heeft aangekondigd dat hij niet meer meedoet aan congressen zonder vrouwelijke sprekers omdat hij dat “niet meer van deze tijd” vindt.

Zowel mannen als vrouwen

Als het gaat om man-vrouw gelijkwaardigheid lijkt het vaak alsof er twee kampen ontstaan: de mannen tegen de vrouwen (of andersom). Deze gedeputeerde heeft begrepen dat dat onnodig is. Sterker nog: dat gelijkwaardigheid iedereen raakt, zowel man als vrouw. Hij is zich dat gaan beseffen via de genegenheid voor zijn dochters, toen hij zag hoe er maatschappelijk met zijn dochters werd omgegaan. Een ander merkt het via de genegenheid voor z’n partner, een zus, moeder of vriendin.

“Dat is niet gangbaar”

Ik ben het me gaan beseffen toen ik om me heen zag hoe moeilijk het destijds was voor mannelijke vrienden om ouderschapsverlof op te nemen na de geboorte van hun kind. “Dat is niet gangbaar in ons bedrijf.” Of: “Jij bent de eerste die daarnaar vraagt.” Of: “Dat is wel erg onhandig in jouw functie.”

Raar toch?

Gelijkwaardigheid raakt dus ons allemaal…

 

Deining

En trouwens: iedereen die wel eens met een bootje vaart, weet dat heel veel rimpelingen bij elkaar een stevige deining kunnen veroorzaken. Dus als we nu eens met z’n allen onze eigen steentjes in de vijver blijven gooien?

Want alle beetjes helpen. Zowel voor vrouwen als voor mannen.

 

You may also like