vraag

De vraag achter de vraag

De coachingsvragen waarmee zzp’ers en ondernemers bij mij in coaching komen, kunnen heel divers zijn. En de vraag die mensen aanvankelijk stellen, is niet altijd de ‘echte’ vraag.

Lukt niet…

Veel vragen zijn praktisch van aard: “Hoe doe ik dit, hoe regel ik mijn toko goed, hoe kom ik in actie?” Vaak blijken ze daar al best veel over te hebben nagedacht. En van hun omgeving krijgen ze dan bijvoorbeeld het advies: “Joh, dat kan jij toch prima! Doe niet zo moeilijk en begin gewóón!” Prima advies. Behalve dan dat het tóch niet lukt om in actie te komen. En dat voelt stiekem best een beetje stom.

Herkenbaar?

Loop jij daar nou ook tegen aan? Weet dan dat je niet de enige bent die daarmee worstelt! En dat het helemaal niet raar is! De startvraag is namelijk lang niet altijd waar het écht om blijkt te gaan. De startvraag lijkt misschien heel concreet (waarom kom ik niet in actie), maar ‘in de onderlaag’ speelt er mogelijk iets heel anders.

Wat zit erachter

Als we dan een tijdje praten, komen we er bijvoorbeeld achter dat enorme bescheidenheid hen in de weg zit. Of hun eigen ‘kritische stemmetjes’ die steeds vertellen: “Het is niet goed wat je doet, dat kan jij helemaal niet.” Of ‘deep down’ zijn ze bang voor afwijzing en vervelende reacties als ze in actie komen en zich zichtbaar maken als ondernemer.

Zoeken naar de vraag

De zoektocht om helderheid te krijgen over de vraag achter de vraag is onderdeel van de coaching. Want door die zoektocht kom je een laagje dieper, en ontdek je waar het voor jou werkelijk om draait. Zodat je er daarna stap voor stap mee aan de slag kunt.

 

Foto: Pixabay

You may also like