Zzp’er Merel Groeneveld: ‘Het gaat als ondernemer om de kunst van het aanpassen en meebewegen’

Wat is er nou leuker dan ‘gluren bij de buren’? Horen wat andere zzp’ers bezighoudt, hoe zij aan hun klanten komen, en welke hobbels zij (proberen te) overwinnen. Deze keer vertelt zzp’er Merel Groeneveld, gewichtsconsulent en powerwalktrainer, over haar bedrijf Op de gezonde toer. ‘Ik heb gemerkt dat ikzelf vaak het grootste obstakel ben.’

zzp’er Merel Groeneveld

Bedrijf: Op de gezonde toer

Gestart: 1 januari 2012

Vestigingsplaats: Amsterdam

Werkgebied: heel Nederland

Website: www.opdegezondetoer.nl

 

Wat doe jij met jouw bedrijf? En voor welke doelgroep?

‘Met mijn bedrijf Op de gezonde toer begeleid ik vrouwen om hun overgewicht kwijt te raken met blijvend resultaat. Zodat ze lekkerder in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen krijgen, en zich vitaler, gezonder en blijer voelen. Tijdens 1-op-1 coachingsgesprekken – via beeldbellen of live – help ik ze om een gezondere leefstijl te ontwikkelen die bij hun persoonlijke leven past. Maatwerk dus. Want afvallen is één ding, maar daarna dat gewicht er ook af hóuden is de grootste uitdaging! Ik geef mensen geen dieetschema mee, maar help ze om de eigen eetgewoontes aan te passen. Dat doen we heel geleidelijk, want blijvende gedragsverandering kost nu eenmaal tijd. Voordeel daarvan is dat mijn klanten thuis met de rest van het gezin kunnen mee-eten. En dat het overgewicht ook op lange termijn wegblijft. Eigenlijk moedig ik ze aan om “overall”’ beter voor zichzelf te zorgen (ook voldoende bewegen, slapen en ontspannen) en om van zichzelf en de eigen gezondheid een prioriteit te maken. Want veel vrouwen zorgen vooral goed voor anderen, maar vergeten zichzelf.

Daarnaast ben ik ook powerwalktrainer van diverse powerwalkgroepen. Powerwalken is namelijk een laagdrempelige manier van bewegen die goed helpt om je conditie te verbeteren en je gewicht op peil te houden. Ik richt me vooral op vrouwen, maar ongeveer vijf procent van mijn cliënten is man.’

Waarom ben jij voor jezelf begonnen?

‘Ik ben opgeleid tot sociaal psycholoog en heb onder meer als onderzoeker gewerkt bij gemeente Amsterdam. Gesprekken met mensen vind ik het allerleukste. Maar als onderzoeker maakte ik vooral rapporten achter mijn bureau. Na de bevalling van mijn tweede kind vroeg ik me af of ik dat onderzoekswerk nog tot mijn pensioen wilde doen. En mijn conclusie was nee, dat wilde ik niet. Maar wat dan? Nu was ik altijd al erg gefascineerd door tv-programma’s waarbij mensen werden begeleid om af te vallen. Maar ik baalde er dan van om te zien dat zij na een jaar toch weer waren aangekomen. Als sociaal psycholoog intrigeerde me dat enorm. Het gaat dus niet “alleen maar” om afvallen, maar om gedragsveranderingen die bij jóuw leven passen, en die haalbaar zijn voor jou om je eigen te maken. Na mijn zwangerschapsverlof meldde ik me gelijk aan bij de opleiding tot gewichtsconsulent. De begeleiding bij het afvallen ben ik eerst naast mijn baan gaan geven en na een paar jaar heb ik mijn baan opgezegd. Daar heb ik geen moment spijt van gehad: “never a dull moment”, iedere cliënt heeft haar of zijn eigen verhaal!’

‘Als methode A niet werkt, ga dan over op methode B. Proberen, testen, kijken wat lukt. Het zou toch zonde zijn als je 100 meter vóór de finish opgeeft?’

Hoe kom je aan je klanten?

‘Ik schrijf blogs met tips en tricks om gezond te leven, ik verstuur wekelijks een nieuwsbrief, ik heb een website en ik plaats dagelijks posts op mijn zakelijke Facebook-pagina. Ook geef ik gratis webinars over hoe je overgewicht met blijvend resultaat kunt aanpakken.

Nieuwe cliënten voor powerwalken vind ik vooral via mijn huidige cliënten. Ik vind dat ik bof met de leuke mensen in mijn groepen. En zij zijn mijn ambassadeurs. Ik vraag ze om bekenden mee te nemen voor een proefles. Als deze zich aanmeldt als nieuw lid, krijgt de aanbrenger een korting van me als dank. Daar doen ze het niet voor, maar het wordt wel gewaardeerd. Op deze manier trek ik nieuwe cliënten aan met wie het goed klikt en die in de groepen passen.’

Welke uitdagingen kom jij tegen bij jouw bedrijfsvoering?

‘Ik merk dat mensen meer gêne voelen om hun positieve ervaringen bij het begeleid afvallen te delen met vrienden en kennissen. Er rust meer een taboe op. Mensen doen makkelijker een proefles voor sporten, dan een kennismakingsgesprek voor begeleid afvallen – ook al is deze gratis.

Om die nieuwe klanten wel te kunnen bereiken, laat ik mezelf scholen in ondernemersvaardigheden. Ik heb een driedaags seminar bij een businesscoach gevolgd, ik werkte met een blogcoach aan mijn blogvaardigheden. En ik ben nu bezig met een achtweekse opleiding om mijn webinars naar een hoger niveau te tillen, zodat mensen denken: “Die Merel, dáár moet ik zijn.” Wat dat betreft gaat het als ondernemer om de kunst van het aanpassen en meebewegen. Als methode A niet werkt, ga dan over op methode B. Proberen, testen, kijken wat lukt. Het zou toch zonde zijn als je 100 meter vóór de finish opgeeft?’

‘Vanwege de coronamaatregelen heb ik voor de mensen in mijn powerwalkgroepen audiolessen gemaakt waarmee ze individueel op pad konden’

Welk effect ondervind jij van de coronacrisis?

‘Vanwege de maatregelen heb ik wekenlang geen powerwalk-groepslessen kunnen geven. Daardoor ben ik behoorlijk wat inkomsten misgelopen. Nu ben ik wel van de creatieve oplossingen, dus heb ik voor de mensen in mijn groepen audiolessen gemaakt waarmee ze individueel op pad konden. Vervolgens ben ik ook begonnen met 1-op-1 powerwalklessen van 40 minuten. Een aantal mensen heeft aangegeven graag met individuele lessen door te gaan, dus die mogelijkheid blijf ik nu bieden. Inmiddels kan ik weer nieuwe powerwalkgroepen opstarten, maar ik houd ze wel iets kleiner dan voorheen.

Het begeleiden van mensen bij afvallen deed ik ook voor de coronacrisis al volledig of deels via beeldbellen. Mensen kunnen prima thuis op hun eigen weegschaal staan, daarvoor hoeven ze niet per se naar mij toe te komen. Dat loopt dus gewoon door, ook met nieuwe klanten. Al stelden sommige mensen de afspraken liever uit vanwege de kinderen die thuiszaten.’

Aan welke tips heb jij zelf veel aan gehad?

– Durf hulp te vragen: Ik ben iemand die graag zelf het wiel uitvind. Maar achteraf gezien was de ontwikkeling van mijn bedrijf sneller gegaan als ik eerder hulp had gevraagd. Voor mij bestond die hulp uit een driedaags seminar van een businesscoach waarbij ik ondernemersvaardigheden heb bijgeleerd. Want met alleen een website red je het echt niet!

“Work harder on yourself than on your business: Ik heb gemerkt dat ikzelf vaak het grootste obstakel ben. Ergens tegenop zien, uitstelgedrag, te veel dingen tegelijkertijd doen. Het is goed voor je bedrijf om aan jezelf te blijven werken.

-Ga andere ondernemers niet kopiëren: Klanten komen bij mij om wie ik ben, ik hoef niet op een ander te lijken.

-Reserveer geld voor opleidingen: Ik doe niet alleen vakinhoudelijke- maar ook ondernemersopleidingen zodat ik steeds beter mijn bedrijf kan runnen.

-Regel je financiën vanaf het begin af aan goed: Ik gebruik nu het systeem van Profit First en dat geeft me enorm veel rust. Als beginnende ondernemer heb ik een paar keer te weinig geld voor de belasting gereserveerd (en dat is niet leuk!).

-Werk aan je zichtbaarheid: Ik vond het (en soms vind ik het nog steeds) heel spannend om zichtbaar te worden als ondernemer. Maar werk daar stap voor stap aan. Nog beter leren bloggen, nieuwsbrief, website, social media, enzovoort.’

 


Over Betty van Wijngaarden 

Zzp- en ondernemerscoach (ruim 20 jaar zzp’er). Betty zet haar kennis en ervaring graag in om andere zzp’ers te ondersteunen bij het zichtbaar(der) durven worden en zichzelf verder te ontwikkelen. Ze is een communicatie-diva pur sang, (bladenmaker, hoofd-/ eindredacteur). Betty blogt over haar ervaringen als zzp’er, ondernemerscoach en deelt sprankjes van (eigen)wijsheid, humor en inspiratie.

Meer informatie: www.bettyvanwijngaarden.nl | ikzieje@bettyvanwijngaarden.nl

 

You may also like